less is more


less is more 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk: 'minder is meer') hoe simpeler, hoe beter; hoe minder overdaad, hoe beter het product; eenvoud is te prefereren boven overdaad
Meestal gebruikt als adagium of motto, oorspronkelijk door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) als uitgangspunt voor het zogeheten minimalistisch design. De frase less is more kwam in 1885 al voor in een gedicht van de Engelse dichter en toneelschrijver Robert Browning (1812-1889). In het huidige Nederlands vaak als formule nog in toepassing op de architectuur, maar ook gebruikt als spreekwoord in de meest uiteenlopende toepassingen.

Algemene voorbeelden


Less is more verwijst naar een uitspraak van de Duitse Bauhausarchitect Mies van der Rohe. Hij had een moderne architectuur voor ogen die bestond uit beinahe nichts en baseerde zich op voorbeelden uit de minimalistische kunst, dans en muziek.

De Standaard,

De uitdrukking "Less is More" komt op hetzelfde neer als het KISS-principe en kill your darlings, namelijk dat eenvoud soms beter is dan complexere uitwerkingen van bijvoorbeeld een tekst of ontwerp: simpliciteit. Door zo een ontwerp, bijvoorbeeld voor een website, simpel te houden, kun je de focus op de kern leggen wat tot een beter resultaat leidt dan wanneer zo een ontwerp overladen wordt met elementen die geen toegevoegde waarde hebben.

http://www.jeroen.com/woordenboek/less_is_more

Maarten Van Severen won de Van de Veldeprijs voor het beste product met een lange ligstoel uit polyester, glasvezel en aluminium. Ook hier zien we een goede toepassing van de canon less is more.

De Standaard,

Ten derde was hij sinds een week weer vegetariër, hij bleef dat maar vergeten - kon hij dan niet beter cactussen aan schijven hakken en zo'n tequila-snede op zijn schedel plakken? (flauw, schrappen, less is more). Wanneer vertrok die pokkenlift?

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Een reis naar Amerika en meer bepaald een bezoek aan Mies van der Rohe, de architekt die de uitspraak Less is more de wereld instuurde, deden Engels twijfelen aan die expressieve architektuur.

De Standaard,

Voor de campus van het Illinois Institute of Technology in Chicago ontwierp Mies van der Rohe, de kampioen van het 'less is more', een ketelhuis dat op een kerk leek, terwijl zijn kapel sprekend een ketelhuis is.

NRC,

Less is more. Een gulden regel voor zonnige periodes is om niet te gaan overdrijven. Gebruik niet te veel shampoo, zon en warmte drogen je haren al uit, te veel shampoo zal dit enkel erger maken.

http://www.fashylook.com/default_home_nl.asp

Maar de rode draad in de architektuur van die zogenaamde Luikse School ligt bij Greisch. Naar het motto Less is more van de Duitse Bauhaus-architekt Mies van der Rohe ontwierp hij fascinerende bruggen: opgehangen aan één of twee pilonen, gespannen tussen een boog.

De Standaard,

Darryl Pinckney presteert het om in één verhaal tal van perversiteiten te combineren: een transseksuele Portoricaan verdient geld voor dope met hoereren, leeft tussen [...] crackverslaafden in de smerigst en wreedst denkbare omstandigheden. 'Less is more', denk je onwillekeurig.

NRC,

Ook in "ezelsoor" is het hem gelukt om met een minimum aan lijnen veel uit te drukken. Minder is meer ("less is more") is Bruna's visie dan ook.

http://oud.refdag.nl/boek/boekki/001004boekki02.html

Vaak maak ik gebruik van recyclagepapier en afval: zelfs een karton van een Aldi-verpakking kan uitstekend bruikbaar zijn. Het principe is: less is more. Hoogdruk, offset en zeefdruk maak ik op de persen van de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Maar thuis werk ik met laserprint, kopie of digitale druk.

http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

Less is more. Eenvoud en elegantie kenmerken de lijn van de Talisman: een vloeiende, ronde vorm van voor- tot achterkant met portieren die, als ware het vleugels, over de hele breedte omhoogklappen.

http://www.renault.nl/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen